Franse hypotheekrente nog steeds aantrekkelijk

9-aug 2022. De rente van een hypotheek voor de aankoop van een Franse woning vanuit het buitenland schommelt tussen de 1,8 en 1,9%, vast voor 20 jaar en is daarmee nog steeds aantrekkelijk. Vergelijk bijvoorbeeld met Nederland, waar sindskort voor een financiering van 80% van de koopprijs, inmiddels meer 4% moet worden betaald. Ook in Frankrijk is de rente de afgelopen periode gestegen, echter, beperkt. Belangrijkste reden hiervoor is dat in Frankrijk de kosten die banken mogen rekenen voor hypothecair krediet, binnen gestelde grenzen moet blijven (taux d’usure). Voor augustus wordt een stijging van 0,1 tot 0,35% verwacht. Het is niet zeker of de trend van de afgelopen maanden zich voor de kortere termijn zal voortzetten. Er zijn partijen die een stabilisering of zelfs een lichte daling niet ondenkbaar achten.

Langere looptijden

Naast de beperking van rente die banken aan klanten mogen rekenen, zijn hypotheekaanvragers zelf gebonden aan maximale uitgaven voor hun financiering. Steeds vaker is keuze voor een lening met een langere looptijd een oplossing. De rente is dan natuurlijk hoger, maar de lagere maandlast maakt dat een hypotheekaanvraag toch geaccepteerd kan worden. De gemiddelde looptijd ligt momenteel op de 255 maanden van hypotheken voor bestaande woningen.

Variabele rente

Een andere mogelijkheid om de kosten van een lening in Frankrijk te verlagen is te lenen op basis van variabele rente. Gevolg hiervan is de herintroductie van het variabel rentetarief met plafond, ‘taux variables capés”. Actueel, bijvoorbeeld, 1,2% capé 1% voor 20 jaar, oftewel, starttarief variabel 1,2%, maximum rente, over de gehele looptijd van de hypotheek, 2,2% (variabel op basis van 3 maands euribor). De verwachting is dat dit type tarief steeds vaker zal worden aangeboden. Per saldo een aantrekkelijk rentetarief: relatief lage kosten in aanvang en wellicht gedurende langere periode, terwijl het risico van stijgende kosten in de toekomst, is beperkt.

Prijsexplosie woningen aan kustgebieden

Ondanks de stijgende rente en dus lagere kredietruimte, is de vraag naar woningen met name aan de kustgebieden er niet minder op geworden. Vastgoedprijzen aan Franse badplaatsen zijn sinds de covid-crisis, geëxplodeerd, met name in de regio’s Nouvelle-Aquitaine, Bretagne en Normandië. Voor een woning aan de kust moet daar gemiddeld meer dan 30% worden betaald, vergeleken met een jaar daarvoor.

Tijdens een interview op radio Europe-1 van 9 augustus in de ochtend illustreert Eric Leheup, makelaar in Deauville: onderde te koop staande appartementen bevindt zich er een met een verkoopprijs van EUR 7.900,- per m2, daar waar we in 2019 nog moeite hadden met een prijs van EUR 5.000,- , een prijsstijging van meer dan 50%! In dezelfde uitzending, Jean-Marc Torrollion, directeur van de FNAIM, la Fédération Nationale de l’Immobilier. De verwachting is dat de prijsstijging van woningen aan de kustgebieden de komende 2 jaar zal voortzetten, geschat, 24,2% per jaar. Deze ontwikkeling is ingegeven door een enorme toename van de vraag sinds het einde van de covid-crisis. Men ging massaal op zoek naar tweede huizen die het comfort van rust en ruimte konden bieden. Kijk naar Occitanië, plus 3,8% in de twee jaar voorafgaand aan de eerste lock-down, en 20% in de twee jaar daaropvolgend. Voor een appartement in La Grande-Motte dat voorheen EUR 320.000,- waard was, moet vandaag de dag EUR 400.000,- gereserveerd worden.

Vanwege de stijgende rente passen veel hypotheekaanvragen niet meer binnen de norm van de Franse nationale bank. Veel hypotheekaanvragen worden momenteel dan ook geweigerd (tussen de 20 en 30% – volgens een recent onderzoek onder makelaars, gepubliceerd door APIC, (de Association Professionnelle des intermédiaires en crédits). Men kijkt kritisch naar hypotheekaanvragen: zorg dat uw dossier in orde is en voldoende sterk: laat u zich begeleiden door een specialist.

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Frankrijk.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Frankrijk.

Franse Vastgoed Markt: Prijsstijging Huizen Toeristische Hotspots

26 sept 2023. Resultaten van recent onderzoek tonen een wisselend beeld van ontwikkeling van de huizenprijzen in Frankrijk. In de kustgebieden stijgen de prijzen...

Hypotheek voor heel Frankrijk

Financiering tot 85% van de koopprijs Verkrijgbaar via EuropaHypotheek: een Franse hypotheek voor uw tweede woning in Frankrijk met een financiering tot 85% van de...