Franse Vastgoed Markt: Prijsstijging Huizen Toeristische Hotspots

26 sept 2023. Resultaten van recent onderzoek tonen een wisselend beeld van ontwikkeling van de huizenprijzen in Frankrijk. In de kustgebieden stijgen de prijzen van woningen, in de grote steden zien we tegenovergestelde – aldus dagblad Le Monde, 23 september 2023. Le Monde citeert uit een onderzoek van de Franse Notarissen in samenwerking met de Fnaim, la Fédération nationale de l’immobilier.

Badplaatsen en skigebieden

De zon en zee blijven aantrekkelijk. Stijgende financieringskosten hebben hier minder grip op de markt. Antibes, Fréjus, Nice, Nîmes, Perpignan zien hun prijzen nog altijd stijgen. De gemiddelde kosten per m2 wonen liggen in het gebied langs de Franse zuidkust tussen de 2 en 5.000 euros. Met name Antibes is uitschieter waar tegenwoordig huizen worden verkocht tegen EUR 10.000,- per m2, In Cannes bestaalt u zelfs EUR 12.000,- ! De gemiddelde trend van huizenprijzen Frankrijk is een dalende, touristsche gebieden lijken de dans echter te ontspringen. Het afgelopen jaar zijn de prijzen in skigebieden en badplaatsen met respectievelijk 6% en 3,8% gestegen.  Een belangrijke verklaring zou zijn gelegen in de grote vraag naar woningen vanuit de groep gepensioneerden en kopers van tweede woningen. Zij zijn vermogend en daardoor minder afhankelijk van een financiering. Ook woningen in steden aan de Atlantische kust zijn nog steeds veelgevraagd alhoewel de prijsstijging er iets minder hoog is. Woningen in de Pyrénées Atlantiques, Biarritz en Anglet blijven echter onverminderd kostbaar met een gemiddelde prijs per m2 van respectievelijk 10.000 en 7.000 euro’s. 

Steden

De grootste prijscorrecties zien we in de grote steden. Nantes verloor 3,1%, Saint-Nazaire  -6,8%, Bordeaux -2%, Lyon -3,1%. In het grootstedelijk gebied Île-de-France (Parijs) daalden prijzen met gemiddeld 4% (18% van de gehele Franse markt). De prijs per m2 ligt er inmiddels onder de symbolische grens van 10.000 euro’s. Met name de binnenwijken van de stad hebbenhet zwaar te verduren. Ter indicatie: prijzen in La Chapelle (het 18e arrondissement) zijn tussen juli 2020 en september 2023 met 14,6% gedaald, afgezet tegen een prijsstijging van maar liefst 39% tussen 2015 en 2020. Middelgrote steden doen het nog relatief goed: volgens Thierry Vignal, medeoprichter van Masteos, een verhuurders investeringsplatform, een bewijs dat levenskwaliteit en betaalbare prijzen kopers het meest aanspreekt. Niet zeker is of de ontwikkeling van prijzen in de middelgrote steden positief zal blijven.

Onderstaand een weergave van prijsontwikkeling over de periode september 2022 – september 2023, bron: database Fnaim.

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Frankrijk.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Frankrijk.

Hypotheek voor heel Frankrijk

Financiering tot 85% van de koopprijs Verkrijgbaar via EuropaHypotheek: een Franse hypotheek voor uw tweede woning in Frankrijk met een financiering tot 85% van de...