2021: Een dynamisch jaar op de Franse Huizenmarkt

16-2-2022. Als u in 2021 heeft geprobeerd een huis te kopen op het Franse platteland of aan de kust, dan zult u wel ervaren hebben dat u niet de enige was die daarnaar op zoek was. In 2021 werden in Frankrijk bijna 1,2 miljoen woning gekocht: het hoogste aantal ooit. De gemiddelde huizenprijzen stegen met 6,3% en er was een verhoogde interesse voor de aankoop van vastgoed voor verhuur. 

Nieuwe mobiliteit

Maar liefst 18% van de Fransen ruilden in 2021 hun woonstek in voor een andere. Voor bijna de helft van hen werd de verhuizing getriggerd of versneld door de coronacrisis: behoefte aan ruimte en een betere levenskwaliteit en een versnelde ontwikkeling van de mogelijkheden van werken op afstand. Sommige huishoudens met zeer bescheiden inkomens werden zo solvabel dat ook voor hen de koop van een droomhuis plots in het verschiet lag. Een ingrijpende verandering, gunstig voor de vastgoedmarkt in middelgrote steden, voorstedelijke gebieden en plattelandsgebieden. Met name in de minder dichtbevolkte gemeenten namen de huizenaankopen toe. Zie ook ons artikel van 21 dec 2020.

Verhuur en 2e woning

In de tweede helft van 2021 betrof 60% van de aankopen op nationaal niveau een huis in plaats van een appartement (maar liefst 78% in het gebied Ile-de-France). Niet direct verband houdend met de corona-crisis was het aandeel aankopen als investering, voor verhuur. Dit stijgt al sinds 2014 maar de recente ontwikkelen spannen de kroon: van 17,4% naar maar liefst 30,2% in 2021. Geconfronteerd met onzekerheid over pensioenen, het gebrek aan zicht op de toekomst, beschouwen de Fransen onroerend goed als een veilige, degelijke, belegging.
Het aandeel aankopen van een tweede woning, waarvan een deel ook dient als belegging, is in 2021 gestegen met 6,1%. Het vertegenwoordigt in totaal 7% van alle transacties. 

Prijsontwikkeling

De nieuwe trek van de Fransen naar gebieden met meer groen, heeft er voor gezorgd dat de prijzen daar met gemiddeld 8,5% stegen. Huizen in grote steden werden ook duurder, echter in aanzienlijk mindere mate dan de woningen op het platteland: 4,1%. De grote vraag naar bestaande huizen leidde tot een prijsstijging van 9% in dit segment, met uitschieters in de kustgebieden. Appartementen werden gemiddeld 5,2% duurder. Eenmaal te koop aangeboden, kreeg een woning in 2021 binnen 78 dagen een nieuwe eigenaar, in 2020 duurde dit nog 91 dagen. Het aandeel woningen gekocht met een financiering bleef vrijwel gelijk. Keerzijde van de medaille is dat de koopkracht afneemt. Over het geheel gezien kan een Fransman voor steeds minder m2 een financiering krijgen. De recente verhoging van de maximale schuldlastratio probeert deze ontwikkeling enigszins te compenseren. 

Parijs

Veel Fransen verwisselden hun Parijse appartement voor een woning in rustiger gebieden wat lokaal leidde tot een stagnerende markt. Waar 18 maanden geleden de prijzen nog flirtten met EUR 11.000 per m2, liggen ze eind 2021 rond de EUR 10.203. Prijzen in de buitenwijken stegen gemiddeld met ongeveer 5,2%. 

Bron: Bij de lancering van de 2e vastgoedweek, ‘Parlons des Toits’, georganiseerd van 13 tot 17 december, presenteerden de vereniging ‘Franse Notarissen’ haar vastgoedrapport over 2021.

 

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Frankrijk.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Frankrijk.

Franse Vastgoed Markt: Prijsstijging Huizen Toeristische Hotspots

26 sept 2023. Resultaten van recent onderzoek tonen een wisselend beeld van ontwikkeling van de huizenprijzen in Frankrijk. In de kustgebieden stijgen de prijzen...

Hypotheek voor heel Frankrijk

Financiering tot 85% van de koopprijs Verkrijgbaar via EuropaHypotheek: een Franse hypotheek voor uw tweede woning in Frankrijk met een financiering tot 85% van de...