Nieuwe gangmaker Franse huizenmarkt

21 Jan 2021. Het Franse platteland is de nieuwe gangmaker in de ontwikkeling van de Franse huizenmarkt. De vraag naar woningen is er het afgelopen jaar sterk toegenomen. Woningen werden er in 2020 gemiddeld 6,1% duurder; appartementen 7,1%. Met name onder Franse stedelingen is veel vraag naar tweede woningen in deze gebieden: woningen van goede kwaliteit, zo bericht dagblad Le Monde.

Landelijk gezien zijn de woningen in 2020 gemiddeld 4,2% duurder geworden. Voor een appartement moest u gemiddeld 6,1% meer bieden dan het jaar ervoor. Ondanks alle tegenslagen, benadert het aantal transacties op de Franse vastgoedmarkt in 2020 dat van 2019, het record jaar. Naar verwachting komt het aantal verkochte huizen en appartementen dit jaar ergens uit tussen de 960.000 en 990.000. Parijs doet het naar verhouding een stuk minder goed: tot en met september was het aantal verkopen maar liefst 18% lager dan het jaar ervoor. 

Onderzoek

Een recent gehouden enquête van het bekende makelaarskantoor Barnes wijst uit dat maar liefst 45 procent van de Franse stedelingen haar vastgoedsituatie heroverweegt. In de praktijk zijn gevolgen direct merkbaar. Werden de voorgaande jaren gekenmerkt door een leegloop uit het platteland, het omgekeerde is nu waarheid. Het aandeel (kapitaalkrachtige) kopers, van origine afkomstig uit de hoofdstedelijke regio, is in de regio’s Bourgogne, Normandië, Centre, Limousin/Auvergne, De Lot, Dordogne sterk toegenomen. De prijs van een appartement in Rennes steeg het afgelopen jaar met gemiddeld 14,4%; Nantes: + 13,2%. Woningen werden er 7,7% duurder. 

Loire-Atlantique

In La Baule, Loire-Atlantique, is de vraag vanuit de steden zelfs zo groot dat verkoop van woningen niet eens meer wordt aangekondigd, ze worden direct verkocht, vaak zelfs tegen een hogere prijs, aldus de loco-burgemeester. Kopers zijn mensen uit Nantes, Rennes, Angers en Parijs. Zij verruilen hun vaste stek in de stad voor een huis op het platteland; het appartement in de stad wordt hun pied-à-terre. De plattelands gemeente is er blij mee. Er wonen nu mensen over het gehele jaar ipv 17.000 in de winter en 150.000 in de zomer.

De vraag naar woningen in de toeristische gebieden in het zuiden en zuid-westen, onder deze groep kopers, is afgenomen: appartementprijs Bordeaux + 2,2%; Nice + 4,9% (landsgemiddeld + 6,1%)(bron: notaires.fr). Bouchon du Rhone vormt een uitzondering, daar nam de vraag van kopers uit stedelijke gebieden, toe.

2021

Wat het eerste deel van 2021 zal gaan brengen is nog onzeker. In grote lijnen is sprake van een daling van de prijsstijging: de prijzen stijgen, maar langzamer dan voorheen. Op basis van onderhanden zijnde contracten, voorspelt het Frans notariaat een zekere afwachtende houding. Uiteindelijk is de verwachting dat ook de Franse vastgoedmarkt niet ontkomt aan de gevolgen van de terugval in de economie.

Overweegt u een vakantiewoning te kopen op het Franse platteland? Wacht u niet te lang met het ondertekenen van het Compromis de Vente: voordat u het weet is een Franse stedeling u voor! Onderzoek nu alvast welke woning binnen úw bereik ligt. EuropaHypotheek heeft goede ervaringen met het verzorgen van hypotheken voor de aankoop van een woning in Frankrijk en is u graag van dienst, ook als u zich nog aan het oriënteren bent.

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Frankrijk.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Frankrijk.

Franse Vastgoed Markt: Prijsstijging Huizen Toeristische Hotspots

26 sept 2023. Resultaten van recent onderzoek tonen een wisselend beeld van ontwikkeling van de huizenprijzen in Frankrijk. In de kustgebieden stijgen de prijzen...

Hypotheek voor heel Frankrijk

Financiering tot 85% van de koopprijs Verkrijgbaar via EuropaHypotheek: een Franse hypotheek voor uw tweede woning in Frankrijk met een financiering tot 85% van de...