Hoe koop je een woning in Spanje samen met een Spaanse hypotheek?

Als u een woning wilt kopen in Spanje dan zult u in de meeste gevallen een aanbetaling moeten doen, vaak rechtstreeks aan de koper. EuropaHypotheek regelt uw hypotheek nog voordat u de koopovereenkomst tekent of aanbetalingen moet doen.

Wij zijn u graag van dienst met het regelen van een financiering voor de aankoop van een courante eerste of tweede woning in Spanje met de koopprijs vanaf EUR 215.000,- .

Hoe verloopt het traject: het aankopen van een woning in Spanje met behulp van een hypotheek?

Belangrijk om te weten

Belangrijk om rekening mee te houden. Houdt u er rekening mee dat u alleen een definitief akkoord heeft voor een financiering, wanneer u van de betreffende bank een definitieve offerte heeft ontvangen, een zogenaamde FEIN, een Ficha Europea de Información Normalizada. Alleen dit document is bindend voor de bank. het bestaat uit een 20-tal pagina’s. Toezeggingen, een of twee A4-tjes, principe-akkoorden, geven u een beeld, echter, u kunt er nooit rechten aan ontlenen. Het zijn geen offertes maar simulaties. Om een FEIN te verkrijgen moet u een hypotheek daadwerkelijk aanvragen, met documenten, met een taxatierapport.

Onderzoek uw mogelijkheden: hypotheekberekening

Hoe verloopt het traject in samenwerking met EuropaHypotheek? Voordat u aan uw zoektocht begint kijken wij graag naar uw mogelijkheden van het verkrijgen van een financiering. We maken een hypotheekberekening. Op de onze website kunt u er een via deze pagina aanvragen. Of maakt u zelf een berekening. U ontvangt onze opgave binnen één werkdag. U weet nu welke koopprijs tot uw mogelijkheden behoort en kunt gericht op zoek naar uw droomhuis in Spanje.

Bod uitbrengen?

U heeft uw droomhuis gevonden? Het koopproces zelf vangt aan met het uitbrengen van een bod. Zorgt u ervoor dat uw financiën op orde zijn, vóórdat u een bod uitbrengt. Een hypotheek is maximaal gelijk aan 70% van de koopprijs. Inclusief overdrachtsbelasting en andere bijkomende kosten, heeft u al gauw 42% van de koopprijs nodig aan eigen middelen. Zorg dat die op uw bankrekening beschikbaar zijn. Als uw oog eenmaal op een huis is gevallen en u brengt u bod uit dan zult u, om het traject te kunnen vervolgen, al snel met geld over de brug moeten komen. Vaak is dat een bedrag tussen de 2 en 5.000,- om het huis van de ‘markt’ af te halen. Dan zult u ook door willen schakelen. De verkoper ook en voor dat u het weet moet u een koopovereenkomst tekenen welke u verplicht een aanbetaling te doen van bijvoorbeeld 10% van de koopprijs (borgsom) en de woning binnen een bepaalde termijn over te nemen. Als u dan nog zaken moet gaan regelen, dan is de kans gereed dat u te laat bent. Heeft u het goed ingeregeld dan krijgt u de borgsom wel terug, maar het eerste bedrag wat u betaald heeft niet.

Principe-akkoord bank

Dus. Bereid eerst uw dossier voor. Bent u voor de koop afhankelijk van een hypotheek? Probeert u dan vooraf zoveel mogelijk zekerheid te krijgen over de haalbaarheid hiervan. Het is mogelijk om al in deze fase uw dossier te laten bestuderen en zelfs een principe-akkoord aan te vragen bij een of meerdere banken.

Woning gevonden – hypotheekaanvraag indienen

U heeft een woning gevonden welke u graag wilt kopen. Uw financieel dossier is voorbereid. U heeft een goed beeld van de haalbaarheid van een financiering. U brengt een bod uit. Zodra dit is geaccepteerd, vragen we uw hypotheek aan. U neemt een zaakwaarnemer bij de hand die u helpt bij het maken van afspraken met de verkoper.

Taxatie – definitieve offerte bank

Banken met wie wij samenwerken behandelen uw hypotheekaanvraag direct en geven een eerste terugkoppeling over de haalbaarheid, uiterlijk binnen één week. Soms ontvangt u direct een akkoord op basis van financiën, soms moeten nog enkele documenten worden aangeleverd, of iets worden toegelicht. U ontvangt een voorlopig akkoord waarin men u laat weten welke financiering men u aan wil bieden. U wilt het traject voortzetten en geeft de bank opdracht voor het doen van een taxatie. De bank controleert de waarde van het huis. Zij controleert ook of de registraties van de woning in orde zijn: is de woning geregistreerd, staat deze inderdaad op naam van de verkoper; komt de registratie overeen met wat men u aanbiedt? Als het resultaat van de taxatie akkoord is, ontvangt u het definitief hypotheekvoorstel, de FEIN, bindend voor de bank. U kunt nu het Spaans koopcontract, het Contrato de Compraventa, ondertekenen en met een gerust hart een eventuele borgsom betalen.

Het koopcontract kunt u ook  in eerder stadium ondertekenen. Zorgt u er dan wel voor dat wanneer de koop afhankelijk is van het verkrijgen van een hypotheek, in het contract een ontbindende voorwaarde komt te staan en vooral, dat deze op de juiste manier is opgesteld. Uw zaakwaarnemer adviseert u hierin. Vaak moet direct aan de verkoper een borgsom worden betaald. Ontbindende voorwaarde of niet: dit blijft altijd een risico. Het best is dat de borgsom (10%) op een derdenrekening komt te staan.

Taxatie

Voor een woning van ongeveer EUR 300.000,- kost een taxatie tussen de EUR 400,- en EUR 600,- . Wanneer kunt u de taxatie het best laten doen? U kunt het overlaten aan de bank. Bij een van de banken met wie we samenwerken betaalt u geen taxatiekosten. Banken laten niet eerder taxeren voordat er een akkoord is op basis van uw financiën. Een taxatie duurt al bij elkaar tussen de een en twee weken. Het kan zijn dat teveel tijdsdruk gaat ontstaan. Overweegt u daarom de taxatie al aan het begin van het traject uit te laten voeren. Meeste banken accepteren een rapport van Tinsa of Gloval.

Overdracht van de woning

Als u de definitieve offerte van de bank heeft geaccepteerd zijn 10 dagen wettelijke bedenktijd van toepassing. Zodra deze zijn verlopen kunt u de hypotheekakte laten passeren bij de notaris en de woning kopen. Vaak machtigt u een zaakwaarnemer om dit voor u te regelen. De bank vervult hierin ook een actieve rol. Zij stemt af met de notaris en de zaakwaarnemer.

Uw huis onder de Spaanse zon

Geniet van uw huis onder de Spaanse zon. Heeft u later nog vragen over uw hypotheek? U kunt hiervoor altijd bij EuropaHypotheek terecht!

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Spanje.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Spanje.

Gemiddelde koopprijs tweede woning in Spanje 2e kwartaal 2023

14 sept 2023. Het vooraanstaand Spaans vastgoed-platform Idealista heeft recentelijk een lijst gepubliceerd van gemeenten met de hoogste vraag naar woningen in het tweede...