Ontwikkeling Spaanse huizenmarkt 2021 – 2022

29 dec 2020. Voor de Spaanse huizenmarkt verwacht het vooraanstaande Amerikaanse S&P Global Ratings begin 2021 een daling van vraag en prijzen. In de loop van 2021 zal dit zich bovengemiddeld herstellen: onderliggende, marktbepalende, factoren zijn sterk. S&P onderzocht de Europese vastgoedmarkt en publiceerde in oktober een samenvatting daarvan op haar website.

Huizenmarkt

In 2020 is veel Europese landen de balans positief afgesloten. In Spanje daalden de huizenprijzen, zij het beperkt, met gemiddeld met 1,6% [BBVA 4 dec 2020]. Voor Portugal nagenoeg hetzelfde. 

Herstel

Begin 2021 zullen de nadelige effecten van de beschadigde arbeidsmarkt niet uitblijven, temeer omdat overheden hun werkgelegenheids- en ondersteuningsprogramma’s voor bedrijven, zullen beëindigen. De verwachting is dat dit zal leiden tot een afnemende vraag naar huizen en een daarmee gepaard gaande daling van prijzen.

Volgens S&P is de kans groot dat het slechts een tijdelijke terugval betreft. Onderliggende marktbepalende factoren zijn nog steeds zeer sterk. Huishoudens hebben nog nooit zoveel bespaard als tijdens de lockdownperioden: in Europa is gemiddeld 25% van het inkomen opzij gelegd. Sinds de financiële crisis is de gemiddelde schuldlastratio (lasten leningen versus inkomen) aanzienlijk verbeterd. De rentekosten van een hypotheek zijn historisch laag (via EuropaHypotheek: o.a. 1,75% 20 jaar vast).

Vraag

Er is nog steeds een grote behoefte aan nieuwe, maar ook verbeterde woonruimte. Een deel van huiseigenaren is op zoek naar een woning in een andere leefomgeving: meer ruimte, meer groen. Beleggers zijn op zoek naar woningen voor verhuur. Men ziet dit als een veilige belegging welke dient ter vervanging van andere, traditioneel veilige, maar momenteel niet renderende beleggingen zoals deposito’s.

Standard & Poors verwacht dat de huizenprijzen op de Spaanse markt in 2021 – 2022 gemiddeld met 4% per jaar zullen stijgen.

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Spanje.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Spanje.

Gemiddelde koopprijs tweede woning in Spanje 2e kwartaal 2023

14 sept 2023. Het vooraanstaand Spaans vastgoed-platform Idealista heeft recentelijk een lijst gepubliceerd van gemeenten met de hoogste vraag naar woningen in het tweede...