Franse TAEG norm

Als u voor uw nieuwe woning in Frankrijk een hypotheek aanvraagt en de combinatie van de hypotheekrente en de premie voor de overlijdensrisicoverzekering is te hoog, dan zal uw aanvraag niet worden geaccepteerd. Wat speelt hier?

Maximale Effectieve Rentekosten is de letterlijke vertaling van de zogenaamde Taux Effectif Global, afgekort met TEG of TAEG.

In Frankrijk is wettelijk vastgelegd dat de totale kosten van een hypotheek niet te hoog mogen  zijn. De Centrale Bank stelt per kwartaal een maximum percentage vast. Onder ‘kosten’ wordt in deze verstaan de hypotheekrente zelf vermeerderd met de premies voor de overlijdensrisico-verzekering en de hypotheekafsluitkosten. Deze kosten worden uitgedrukt in een percentage van de leensom. Stel de premies voor de overlijdensrisico-verzekering bedragen EUR 1.000,- per jaar op een hypotheek van EUR 100.000,- , dan wordt 1% toegerekend aan de TAEG. De hypotheekafsluitkosten worden verdeeld over de looptijd en contant gemaakt, teruggerekend naar een percentage van de lening.

De berekening van de TAEG is complex, men past allerlei specifieke rekenregels toe. Sterk vereenvoudigd: als u een hypotheek kunt krijgen met een rente van 2,5% en de premies van de verzekering komen op jaarbasis uit op inderdaad 1% van de leensom, en de maximale TAEG bedraagt 3,5% dan kunt u de betreffende hypotheek niet krijgen, ondanks dat u de maandlasten zelf gemakkelijk zou kunnen betalen.

Sinds 1 januari 2017 is de hoogte van de maximale TAEG afhankelijk van de looptijd van de hypotheek:

Voor u van belang?

De kans dat de TAEG norm van nadelige invloed is op het verkrijgen van de hypotheek is in volgende situaties groter dan gemiddeld:

  • Combinatie van een hypotheek onder EUR 125.000,- en een relatief lange looptijd (bijv 25 jaar)
  • Combinatie hogere leeftijd ( > 58), hypotheek beneden EUR 150.000,-

Oplossing

Laat u zich adviseren en begeleiden. EuropaHypotheek heeft een oplossing.

Bron: Frans Ministerie van Economie Trésor Direction Générale
Update: 1-9-2017, aanpassen maximale percentages TEG

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Frankrijk.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Frankrijk.

Aankoop met SCI

Vraag hier informatie aan voor financiering van een aankoop met een SCI.

Vastgoed kopen in Frankrijk met een SCI

EuropaHypotheek bemiddelt ook in hypotheken voor de aankoop van vastgoed in Frankrijk met behulp van een SCI. Voor samenwonende partners en gehuwden is een...

Hypotheek voor heel Frankrijk

Financiering tot 85% van de koopprijs Verkrijgbaar via EuropaHypotheek: een Franse hypotheek voor uw tweede woning in Frankrijk met een financiering tot 85% van de...

De Taux d’Usure en uw Franse Hypotheek

20 feb 2023. Nu de Banque de France de hoogte van de Taux d’usure maandelijks vast stelt, biedt het aanvragen van een Franse hypotheek...