Languedoc-Roussillon

Centraal in zuiden van Frankrijk ligt de regio Languedoc-Roussillon. De regio heeft een kustlijn van ongeveer 200 km grenzend aan de Middellandse Zee. Landinwaarts vinden we er grenzeloze wijngaarden. De afgelegen ligging ver van het drukke centrum van Frankrijk maakt deze plek perfect voor een rustige, plezierige levensstijl of een idyllisch dagje-uit om te genieten van betoverende landschappen, stranden en het rijke culturele erfgoed van de Languedoc-Roussillon.

De unieke bezienswaardigheden van de regio

Van de Grieken tot de Romeinen, Kelten en Saracenen: deze regio was de thuisbasis van vele volkeren die rijke erfgoed achterlieten. De meeste oude bezienswaardigheden maken deel uit van UNESCO Werelderfgoed en trekken veel toeristen. Historische artefacten omgeven door prachtige weilanden, kleine steden die hun uiterlijk uit de 10e eeuw behouden samen met de oudste wijngaarden ter wereld deel uitmakend van de charme van de regio.

Er zijn aanwijzingen dat er reeds druiven groeiden nog vóór de komst van de mens. Wijn is een fundamenteel onderdeel van de Franse cultuur en de lokale traditie van het maken van wijn zal waarschijnlijk het meeste gewicht hebben gehad bij het vormgeven van deze cultuurrijke regio. De wijngaarden van de Languedoc-Roussillon leveren aan ⅓ van de Europese wijnmarkt en in 2006 produceerde de regio meer wijn dan de hele VS!

In het westen van de regio liggen wijngaarden en olijfboomgaarden langs het heuvelachtige landschap met de Pyreneeën. Deze gebieden zijn de plaats van de oorsprong van de troubadour-tradities. Het lokale stadje Péguilhan is de geboorteplaats van een van de belangrijkste influencer van het genre, Aimeric de Peguilhan.

Het uiterste zuiden wordt overspoeld door de Golf van Lion en biedt een fantastische vrijetijdsbesteding aan bij de kust. 180 km ongerept wit zand, 40 km schilderachtige rotswanden en wilde stranden worden veraangenaamd door het gematigde klimaat van de regio. Het hele jaar door variëren de temperaturen tussen de 15 en 27 graden Celsius en beschermen de huiseigenaren van Languedoc-Roussillon tegen hittegolven en bevriezingen. Als bonus draagt dit gebied met trots de naam van de veiligste plek aan de Middellandse Zeekust.

Regionale infrastructuur en de woningmarkt

Languedoc-Roussillon bestaat uit 5 departementen en grenst aan Spanje in het zuidwesten. Bijna 69% van het land behoort tot de voormalige provincie Languedoc, met de grootste departementen Hérault, Gard en Aude. De regio heeft de meest snelle demografische groei in Frankrijk, met een aantal dat oploopt tot 3 000 000 inwoners. Hierdoor is er veel vraag naar nieuwbouw en onroerend goed in. Belangrijke bijdragen aan de lokale economie zijn toerisme en druiventeelt. De huizenprijzen in de regio kunnen verrassend toegankelijk zijn, afhankelijk van de locatie.

Hérault

Het departement Hérault wordt omringd door rivieren en is het meest bekend om zijn vele festivals. De hoofdstad van het departement is Montpellier, de 8e meest bevolkte stad in Frankrijk. Hérault is het duurste gebied in de regio. De gemiddelde prijs per m2 bedraagt er € 2.890,- .

Aude

Het departement Aude stond ooit bekend als “Le Pays Cathare” – de nederzetting van Katharen, de volgelingen van een dissidente kerk die in de 12e eeuw op zijn sterkst was. Het best bewaarde deel van hun nalatenschap is te vinden in Carcassonne – een moderne stad gebouwd binnen de muren van een middeleeuws fort. U betaalt er gemiddeld € 1.730,-/m2 terwijl u voor een appartement aan de kust moet rekenen op € 2.480,-/m2 (jun 2022).

Gard

Het departement Gard is een bolwerk van de oude Romeinse cultuur in de regio. De hoofdstad van het departement is Nîmes, de stad met de sterkste Italiaanse sfeer en heeft zelfs een eigen Colosseum in het stadscentrum. De prijs van een appartement in Nîmes schommelt rond de 1.920 €/m². De enige kustlijn van Gard is Le Grau-du-Roi, hierdoor zijn de huizenprijzen daar erg hoog. Voor een appartement betaalt u 4.390 €/m² of meer (jun 2022).

Languedoc Roussillon is een van de meest geliefde toeristische plekken in Frankrijk. Investeren in vastgoed of te verhuren tweede woning leidt veelal tot een goede omzet. Als u op zoek bent naar het kopen van een rustig gelegen tweede woning in een aangenaam klimaat is Languedoc Roussillon ook een fantastische keuze voor u.

 

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Frankrijk.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Frankrijk.

Franse Vastgoed Markt: Prijsstijging Huizen Toeristische Hotspots

26 sept 2023. Resultaten van recent onderzoek tonen een wisselend beeld van ontwikkeling van de huizenprijzen in Frankrijk. In de kustgebieden stijgen de prijzen...

Hypotheek voor heel Frankrijk

Financiering tot 85% van de koopprijs Verkrijgbaar via EuropaHypotheek: een Franse hypotheek voor uw tweede woning in Frankrijk met een financiering tot 85% van de...