Hypotheekrente in Frankrijk mogelijk boven 5,5% begin 2024

Tarieven voor niet-ingezetenen

6 okt 2023. De rente van Franse hypotheken met een termijn van 20 tot 25 jaar stevent af op 5%. De gemiddelde hypotheekrente in Frankrijk was in december 2021 nog 0,99%, in augustus bedroeg de gemiddelde rente voor een 20-jaars lening al 3,92%, aldus l’Observatoire Crédit Logement. In september zette de stijging verder voort waardoor het gemiddeld tarief nu hoger is dan 4% voor 20 jaar. Rente-tarieven in Frankrijk voor kopers vanuit het buitenland zijn doorgaans tenminste 0,5% hoger. 

Hypotheekrente voor Frankrijk

Sinds juli 2022 voert de ECB een monetair verkrappingsbeleid met als doel de inflatie terug te brengen naar 2% –  in juli nog 5,3% gemiddeld in de eurozone. Banken rekenen de stijging van de financieringskosten door in de tarieven voor hypotheken. De Franse hypotheekrente zou wel eens door kunnen stijgen naar 5% voor 20 jaar in 2024 alvorens te stabiliseren, volgens een schatting van Cécile Roquelaure, directrice marktonderzoek bij Empruntis. Een niveau dat sinds eind 2008 nooit meer werd bereikt. Toch is merkbaar dat Franse banken aan het voor sorteren zijn op een stabilisatie of daling van de tarieven. In september zagen we ineens banken op de markt die al een jaar uit de markt waren, aldus Caroline Arnould van het Franse Cafpi.

Een gevolg van de stijging van de rente voor een Franse hypotheek, is de afname van de leencapaciteit – u kunt een minder duur huis kopen. Dit wordt versterkt doordat banken op dit moment neigen naar een lagere LTV, loan to value, een lager financieringspercentage. Konden we vorige jaar toezeggen dan een financiering van 85% mogelijk was, eigenlijk zonder voorbehoud, op dit moment is dat niet meer zo. 85% is een maximale financiering; men kijkt kritisch naar het onderpand en stelt op basis daarvan vast wat de maximale financiering is. Dit impliceert dat het van belang is om het pand wat u op het oog heeft tijdig voor te leggen aan de bank waar u een financiering wilt aanvragen, plus, dat u beschikt over voldoende marge in uw eigen middelen. Ook zou u vooraf al rekening houden met een maandlast die hoger uitvalt dan aanvankelijk gedacht. Als u uw droomhuis in Frankrijk heeft gevonden, u wilt het beslist kopen en u heeft daarvoor een Franse hypotheek nodig, dan is het daadwerkelijk kunnen verkrijgen van een financiering, op dit moment, belangrijker dan het streven naar enkele tienden korting op uw hypotheekrente. Veel Franse banken staan nog steeds niet open voor het aanbieden van een financiering aan een non-resident.

Bron: LeMonde.fr 19 septembre 2023

Aanvragen offerte

Heeft u al een huis op het oog? Vraag dan hier direct uw offerte aan.

Aanvragen berekening

Vraag hier, geheel vrijblijvend, uw hypotheekberekening aan en weet binnen één werkdag wat uw mogelijkheden zijn voor het kopen van een huis in Frankrijk.

Zelf Berekenen

Bereken hier zelf uw mogelijkheden voor een hypotheek voor Frankrijk.

Franse Vastgoed Markt: Prijsstijging Huizen Toeristische Hotspots

26 sept 2023. Resultaten van recent onderzoek tonen een wisselend beeld van ontwikkeling van de huizenprijzen in Frankrijk. In de kustgebieden stijgen de prijzen...

Hypotheek voor heel Frankrijk

Financiering tot 85% van de koopprijs Verkrijgbaar via EuropaHypotheek: een Franse hypotheek voor uw tweede woning in Frankrijk met een financiering tot 85% van de...