Een vakantiehuis op Ibiza

362

23 juli 2019. Al sinds 10 jaar vertonen de huizenprijzen op de Balearische eilanden een constante stijging. Volgens makelaars heeft met name de ontwikkeling van Ibiza, het duurste eiland van de archipel, geleid heeft tot meer luxe merkwinkels, restaurants, renovatie van villa’s en meer directe vluchten naar belangrijke Europese bestemmingen.

Gemiddelde huizenprijzen

Makelaars bij Prestige Properties taxeren de kleinste woningen en appartementen, gemiddeld voor prijzen van ongeveer EUR 250.000 tot 300.000, huizen gemiddeld voor EUR 750.000, terwijl u bij een villa met zwembad en vier of vijf slaapkamers moet denken aan een gemiddelde prijs van EUR 1 miljoen. In de luxe onroerendgoedsector geven kopers gemiddeld 2 tot 4 miljoen euro. Nog exclusiever woningen komen op de markt voor 10 tot 20 miljoen euro.
De laatste jaren zijn de prijzen vrij stabiel, alhoewel het aantal transacties in 2019 is teruggelopen, volgens een projectmanager van Engel & Völkers op Ibiza. Maxim Rettich, eigenaar van Ibiza Now Real Estate, zegt dat verkopers hun woningen vasthouden tot na de zomer, nog profiterend van een goede huuropbrengst. Daarna is er voldoende tijd om te verkopen of te onderhandelen over prijzen. Een lang hoogseizoen en een steeds maar toenemend aantal toeristen, heeft geleid tot nieuwe regels welke beogen verdere uitbreiding van de vastgoedmarkt te beperken.

Kopers

Volgens Prestige Properties is ongeveer een vijfde van de kopers op Ibiza afkomstig van het vasteland van Spanje. Belgen, Engelsen, Duitsers, Fransen, Nederlanders, Italianen en Scandinaviërs vormen de rest van de kopers uit Europa. Sindskort zien we steeds meer kopers uit de Verenigde Staten, Rusland, China, India en het Midden-Oosten waren, meestal op zoek naar een tweede woning.

Het zuidelijk deel van het eiland is het meest in trek bij buitenlandse kopers. Ibiza-stad biedt er tal van entertainment en reismogelijkheden, met een adembenemend uitzicht op de zonsondergang. De meest geliefde gebieden zijn gebieden in de buurt van de badplaats Talamanca, het top-luxe Cap Martinet en Can Rimbau, een luxueuze locatie naast het dorp Jesús.

Een huis kopen op Ibiza

Kopers hebben een Spaans identiteitsnummer, een NIE nodig. U betaalt op Ibiza overdrachtsbelasting beginnend bij 8% op woningen die verkocht worden voor 400.000 euro oplopend tot 11 procent op huizen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. Op nieuw gebouwde woningen en appartementen wordt 10% BTW geheven en een zogenaamde zegelbelasting van 1,2% van de verkoopprijs. U bent hier voor geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Notariskosten, te betalen door de koper, bedragen doorgaans minder dan EUR 2.000,-. Het best kunt u samenwerken met een advocaat, gemiddelde kosten ongeveer 1% van de koopprijs.

Gouden visum

Buitenlandse kopers die meer dan 500.000 euro ($ 560.000) uitgeven aan een woning, kunnen een Gouden Visa krijgen dat woon- en werkrechten in Spanje verleent.

Financiering

EuropaHypotheek bemiddelt in hypotheken ook voor Ibiza. Een financiering tot 70% van de koopprijs is mogelijk, tot meer dan EUR 1,5 Miljoen. U krijgt de meest mogelijke zekerheid nog voordat u een borgsom betaalt. Informeer hier naar uw mogelijkheden.